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INTRODUCTION : This Agriculture Acquisition Regulation (AGAR) Advisory 
provides information, specifically for purchase card users and purchase card system 
managers, on implementation of Section 508 of the Rehabilitation Act of 1973, as 
amended.   

SUMMARY:  The Federal Acquisition Regulation previously provided an exception to 
the application of the Section 508 standards found in 36 CFR Part 1194.  That exception 
has now been extended (80321 FEDERAL REGISTER Vol. 67, Number 251, Tuesday, 
December 31, 2002).  Therefore, when electronic information technology is purchased in 
accordance with FAR Subpart 13.2 (micro-purchases of $2,500 or less)  prior to October 
1, 2004 the Section 508 standards are not mandatory.  However, card users are 
encouraged to seek compliance with the Section 508 standards to the maximum extent 
practicable. 

SPECIFIC ISSUES :   

What is "electronic and information technology?@@  
 
This phrase has a broad meaning.  You should consider it to be most things of an 
electronic nature or anything that can in any way be considered information technology.  
This includes data systems, all forms of Internet sites, telecommunication products such 
as telephones, office equipment such as copiers and fax machines, calculators, computers, 
monitors, printers, software, hardware, and computer peripheral equipment.  Operational 
electronic technology, such as elevator or heating and air conditioning controls and fire 
alarms, is not included. 
 
What is the exception for cardholders? 
 
If the card is used for a micro-purchase, that is a stand-alone, open-market purchase of 
$2,500 or less and the action occurs prior to October 1, 2004, the action is not covered.   
However, you are strongly encouraged to apply the Section 508 standards to the 
maximum extent practicable. 
 



Does the micro-purchase exception cover all purchases under $2,500? 
 
No.  The exception is for a stand-alone open-market purchase that totals $2,500 or less, 
made before October 1, 2004, as opposed to a purchase under an existing procurement 
document.  For example, buying a software package that costs $1,800 is not a micro-
purchase if it is part of a purchase requirement totaling more than $2,500 or is acquired 
under an existing contract. 
 
If the card is used to pay any amount for a new order placed against an existing contract 
after June 25, that action is covered.  
 
Beginning June 25, 2001, does Section 508 cover purchases made against Federal 
Supply Schedule Contracts, Government -Wide Acquisition Contracts (GWACs), 
multi-agency contracts, or agency indefinite-delivery, indefinite-quantity contracts? 
 
Yes.  These are examples of existing contracts.  Orders under these contracts are not 
micro-purchases.   
 
What do I have to do to buy conforming products or services in a micro-purchase of 
"electronic and information technology"? 
 
Today, the best way for a cardholder to determine whether a particular product or service 
conforms with the Section 508 standards is to ask the seller.  Your responsibility, for 
now, is to acquire conforming products or services as best you can. 
 
You will need Asufficient familiarity@ with the Section 508 standards issued by the 
Architectural and Transportation Barriers Compliance Board, an independent Federal 
Agency created by Section 502 of the Rehabilitation Act of 1973.  The Section 508 
standards were published as a final rule in the Federal Register on December 21, 2000.  
The Section 508 standards can be reviewed on the web site http://www.ocio.usda.gov/.  
USDA=s procurement working tools can be found at 
http://www.usda.gov/procurement/policy/advisories.html.  
 
Apply Asufficient familiarity@ in accord to the value of the purchase.  If you need $400 in 
supplies, do not spend time studying the Section 508 standards.  If your need is for 
$2,300 in web services or a $1,900 software package, scan the Section 508 standards as 
time is available.  By October 2, 2004, you will need to be very familiar with the Section 
508 standards.  Training is recommended. 
 
Over time, more and more products and services will be clearly labeled as “conforming.@  
 
Why is the micro-purchase exception temporary? 
 
The Federal government, through its acquisition rules, is attempting to change 
commercial practice.  In drafting the rules, the expectation was that the various industries 



would have a sufficient number of conforming products and informative labeling 
available by the time the exemption expires. 
 
Do products or services have to be completely conforming?   
 
Under the micro-purchase exception, no.  After the exception expires -- ideally, yes. You 
may be able to identify only partially conforming products and services.  Then you 
should purchase the most conforming product or service that meets your needs. 
 
Who can provide further information on USDA’s implementation of Section 508? 
 
Your agency has a representative to the AUSDA 508 Team@ and will soon have an 
implementation plan for addressing this change.  The 508 Team Members are listed at 
http://www.ocio.usda.gov/.   

If you have questions about this advisory, please contact J. R. Holcombe Jr. by telephone 
at (202) 720-8484, by fax at (202) 720-8972, or by email to 
Richard.Holcombe@USDA.gov.   

This advisory is available on the USDA procurement homepage at 
http://www.usda.gov/procurement/policy/advisories.html.  

EXPIRATION DATE:  October 2, 2004. 

[END]



 


