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ReConnect Program: Frequently Asked Questions  

Eligibility Inquiries for Round 5 Funding Opportunities 

Updated: February 28, 2024 

 

Question: Who is eligible to receive ReConnect funds?  

Answer: As defined in 7 CFR 1740.9 (available at this link: https://go.usa.gov/xextf) to be eligible for 

funding, an applicant can be either a nonprofit or for-profit organization, and must take one of the 

following forms:  

• Corporation  

• Limited Liability Companies and Limited Liability Partnerships  

• Cooperative or mutual organizations  

• States, local governments, or any agency, subdivision, instrumentality, or political subdivision 

thereof  

• A territory or possession of the United States  

• An Indian Tribe as defined in section 4 of the Indian Self-Determination and Education Assistance  

Act (25 U.S.C. 450b – available at this link: https://go.usa.gov/xexF9)  

Individuals and legal general partnerships are not eligible entities. In addition, co-applicants are not 

eligible. If two entities want to partner in delivering broadband to areas without sufficient access, one 

entity must take the lead on submitting an application. In this case, intercompany agreements can be 

used to account for revenues and expenses on the applicant’s financial projections. However, based on 

the existing financial and security agreements, Rural Development can require that both – or other 

entities – be parties to the award documents, or to guarantee the award.   

Question: What kinds of partnerships are eligible to apply for ReConnect funding?  

Answer: Limited Liability Partnerships (LLP) can apply as eligible entities. An LLP has at least two 

partners in the relationship, and all partners are equally responsible for all considerations of the 

relationship including management, liability, and taxes, among other considerations. Co-applicants and 

legal general partnerships formed with individuals are not eligible entities. See 7 CFR 1740.9(b) – 

available at this link: https://go.usa.gov/xexFP - for additional details on the eligibility of partnerships.   

https://go.usa.gov/xextf
https://go.usa.gov/xextf
https://go.usa.gov/xexF9
https://go.usa.gov/xexF9
https://go.usa.gov/xexFP
https://go.usa.gov/xexFP
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Question: I’m looking for help getting broadband internet at my residence. Is this program for me?  

Answer: Individuals are not eligible to apply for funding under this program.   

Question: Is an applicant eligible if current network speeds are less than 25 Mbps downstream, 3 

Mbps upstream?  

Answer: If your organization is not currently providing 25 Mbps downstream, 3 Mbps upstream in the 

proposed funded service area, and your application meets all other program requirements, your 

organization is eligible to apply for the ReConnect program.  

Question: If an applicant is proposing to place fiber facilities through an ineligible area to get to an 

eligible area, can the fiber facilities be used to provide service to the ineligible areas?  

Answer: You may propose fiber facilities in an ineligible area in to serve both eligible and ineligible areas; 

however, you cannot use award funds or matching funds to fund the portion of the fiber facilities that 

serve the ineligible area. For example, if a 100-count fiber cable is proposed to pass through ineligible 

and eligible areas and 30 fibers will serve the ineligible area, then 30 percent of the total cost of the fiber 

facility (installation and materials) must be funded through non-ReConnect and non-matching funds.  

Question: Is a Wireless Internet Service Provider eligible for ReConnect funds?  

Answer:  Wireless Internet Service providers can be eligible for ReConnect funds provided they meet the 

program requirements. Technology which can deliver 100 Mbps downstream, 100 Mbps upstream service 

at the same time to every premises in the Proposed Funded Service Area (PFSA) is eligible for funding. 

However, projects proposing to use unlicensed wireless facilities are ineligible for funding under the  

ReConnect NOFO published February 21, 2024. More information about the ReConnect program can be 

found at: https://www.usda.gov/ReConnect.  

Question: Can areas under consideration forother federal funds money be eligible for ReConnect?  

Answer: Yes. The NOFO published on February 21, 2024 provides that areas receiving, or under 

consideration for other Federal funds are eligible for ReConnect funding as long as the areas in question 

do not have existing service at the minimum level of sufficient access to broadband, (25/3 Mbps for the 

current NOFO or as long as an entity has not already received other Federal funding to construct facilities 

providing at least 25/3 Mbps service in those areas. Applicants submitting a project to serve an area in 

https://www.usda.gov/reconnect
https://www.usda.gov/reconnect
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which an entity has already received, or will be receiving, other Federal funding should explain in the 

application why ReConnect funding is being requested and why RUS should provide additional funding. 

Awardees that receive both other Federal funds and ReConnect funding must submit a statement 

certifying that the funds requested from ReConnect have not and will not be reimbursed by another 

Federal award and must keep separate accounts for each source of funding to track the uses of the 

funding to support the certification statement submitted with the ReConnect application.   

Question: Can I apply for ReConnect funding to serve an area where I have received funding from 

another federal program to serve?  

Answer:   As defined in the  ReConnect NOFO published on February 21, 2024, areas that have an 

enforceable commitment at the time of publication of this notice are ineligible for ReConnect funds. 

However, if an applicant submits evidence that the entity that received the enforceable commitment is not 

providing the required level of service, the Agency may consider such area eligible for funding.  

Enforceable commitment means any federal, state, or local agency, utilizing federally appropriated funds, 

that has issued an offer of funding to an entity and the entity has accepted that offer. The offer must 

include requirements that all premises in the offer area receive access to a minimum of 100 megabits per 

second (Mbps) downstream and 20 (Mbps) upstream service. Areas where an enforceable commitment 

exists are identified in a GIS layer located in the RUS mapping tool. 

Question: If a company applies for the 100 percent grant product and USDA finds households with 

25 Mbps downstream, 3 Mbps upstream service, will the entire application be thrown out, or can 

the applicant modify its Proposed Funded Service Area (PFSA) in the application?  

Answer: No. You cannot modify your application to remove one or more PFSAs found ineligible by 

USDA. Multiple PFSAs are treated as separate, standalone service areas when determining the 

percentage of a PFSA that lacks sufficient access to broadband. This means each individual PFSA must 

meet the eligibility requirement. If any service area in a competitive application does not meet these 

eligibility requirements, the entire application will be disqualified.  

Question: How will USDA staff judge applications which propose service to the same Proposed 

Funded Service Area (PFSA)?  

Answer: USDA will not fund more than one project that serves a sole geographic area. Invariably, 

applicants do propose service areas that overlap – varying from minor areas of the territory that can be 
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significant with respect to households involved – to larger areas of the service territory that contain few, if 

any, households or businesses. As a result, accounting for every overlap circumstance is not possible. 

Nevertheless, it is the agency’s intent to make as many eligible applications viable for consideration as 

possible. This means we can:  

• Determine the overlap to be so insignificant that no action by RUS is necessary  

•   Request one or more of the applications be revised to eliminate the overlapping territory  

• Choose one application over another, considering factors such as:  

o the amount of assistance requested  

o the number of awards already selected in the region or state  

o an assessment of area needs   

• Simply choose the project that scores higher – or in the judgement of the agency – is more 

financially feasible  

We reserve the right to request additional information concerning any part of your application, including 

the Proposed Funded Service Area. The applicant has 30 days to return the requested information.  

Failure to do so can result in application rejection.   

Question: Are service areas covered by RUS Broadband Loan borrowers eligible for ReConnect 

funding?  

Answer: As detailed in the Consolidated Appropriations Act, 2021 (Public Law 116-260 – available at this 

link: https://go.usa.gov/xexM2), the service areas of existing RUS borrowers without sufficient access to 

broadband (as defined in the February 21, 2024,  ReConnect NOFO) are eligible for  

ReConnect funding. However, current RUS Broadband Borrowers that have received funding to provide 

sufficient access to broadband but have not yet built-out their system are ineligible to apply for funding for 

these service areas.  

Question: Are areas that received grants under the RUS Community Connect Grant Program 

eligible for ReConnect funding?  

Answer: Service areas that received grants under the RUS Community Connect Grant Program are 

eligible if they do not have sufficient access to broadband, except for those grants still under construction 

and proposing a service speed of at least 25 Mbps downstream, 3 Mbps upstream. The ReConnect 

https://go.usa.gov/xexM2
https://go.usa.gov/xexM2
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Program Service Area Map (located at this link: https://tinyurl.com/4m7bax9m ) provides a layer that 

illustrates current RUS borrowers and projects still under construction.  

Question: Are service areas that received 100 percent grants under the RUS Broadband Initiatives 

Program (BIP) eligible for ReConnect funding?  

Answer: Service areas that received a 100 percent BIP grant are eligible if they do not have sufficient 

access to broadband.   

Question: Are areas that received smart grid funding under an RUS Electric Program loan eligible 

for ReConnect Funding?  

Answer: Areas that receive smart grid funding from the RUS Electric Program can be eligible for 

ReConnect funding as long as the smart grid facilities are not leveraged to provide sufficient access to 

broadband.  

Question: Are applicants who receive Enhanced Alternative Connect America Cost Model (E-

ACAM funding eligible to apply for the ReConnect Program? 

Answer: Applicants that are receiving E-ACAM funding are only eligible for a ReConnect 100 percent 

loan but not grant funding. 

Question: What is the definition of a “Broadband Loan” for the purposes of the ReConnect 

Program?  

Answer: For the ReConnect Program only, an RUS broadband loan is defined as “any loan that has been 

approved or is currently under review by RUS after the beginning of fiscal year 2000 in the  

Telecommunications Infrastructure Program, Farm Bill Broadband Program, Broadband Initiatives  

Program, or the ReConnect Program.”  

Broadband loans that were rescinded, are in default, or loan terms and conditions of which were not met, 

are not included in the ReConnect definition of a “broadband loan” as long as the entity under 

consideration for ReConnect funding has not previously defaulted on, failed to meet the terms and 

conditions of, or had rescinded, an RUS broadband loan.  

Question: Will my project be disqualified if FCC Form 477 data indicates my Proposed Funded 

Service Area (PFSA) has sufficient access to broadband?  
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Answer: Rural Development uses several methods to verify whether a particular PFSA currently has 25 

Mbps downstream, 3 Mbps upstream broadband service. We will post a Public Notice Filing (PNF) of the 

proposed service area on the ReConnect webpage under the “Public Notice Filings” tab at 

https://www.usda.gov/ReConnect, and service providers in those areas can submit a Public Notice 

Response (PNR) indicating whether they already provide 25 Mbps downstream, 3 Mbps upstream 

service. Then, USDA will conduct Service Area Validations  within the areas of the PFSA(s) where a PNR 

is filed.  

Service area validations also include desktop research using currently available data. Additionally, we will 

send subject matter experts (SMEs) to service area locations where a PNR is filed to oversee field tests 

to determine if the area(s) meet eligibility requirements, to verify the availability of 25 Mbps downstream, 

3 Mbps upstream service, and validate other aspects of the application.  

Additionally, RUS does not maintain or control FCC Form 477 data. To the extent possible, you must 

identify all existing providers in the PFSA and indicate what level of service is actually being provided. You 

are not required to treat current, publicly-available FCC Form 477 data (additional information is available 

at this link: https://go.usa.gov/xeqdX) as unquestionable proof of what speed service currently exists. 

FCC Form 477 data can be used as one source of data regarding sufficient access to broadband.   

Question: Can a competitive local exchange carrier (CLEC) apply for funding?  

Answer: A Competitive Local Exchange Carrier (CLEC) is an eligible entity as long as it meets all 

eligibility requirements as outlined in the February 21, 2024,  ReConnect NOFO.  

Question: Can applicants apply for more than one service area?  

Answer: A single application can propose multiple service areas. For eligibility purposes, if you are 

applying for multiple Proposed Funded Service Areas (PFSAs), each service area will be evaluated on a 

standalone basis when determining whether a PFSA has sufficient access to broadband. If any service 

area in a competitive application does not meet the eligibility requirements, the entire application will be 

disqualified.  

When an application is evaluated for technical feasibility, the proposed PFSAs are evaluated together. 

The determination of technical feasibility is based on the entire network proposed for construction with 

ReConnect funds.   

https://reconnect.usda.gov/
https://reconnect.usda.gov/
https://go.usa.gov/xeqdX
https://go.usa.gov/xeqdX
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Question: What is a Socially Vulnerable Community?  

Answer: Socially Vulnerable Community means a community or area identified in the Center for Disease  

Control’s Social Vulnerability Index with a score of .75 or higher. For the purposes of the February 21, 

2024 Funding Opportunity Announcement, Puerto Rico, Guam, America Samoa,  

Northern Mariana Island, Palau, Marshall Islands, the Federated States of Micronesia, and the U.S. Virgin  

Islands are considered Socially Vulnerable Communities. A GIS layer identifying Socially-Vulnerable 

Communities is available at this link: https://www.usda.gov/ReConnect.  

Question: Colonias are very small geographic areas. How do we meet the 75% test for the 100% 

grant category that requires no match for when serving Alaska Native Corporations, Tribal 

Governments, Colonias, Persistent Poverty Areas and Socially Vulnerable Communities?  

Answer: A proposed project can meet any of the five tests listed in that funding category.  

Specifically with regard to Colonias, 75% of the total number of your proposed funded service areas 

(PFSAs) must include one or more eligible Colonias to be eligible for the 100% grant category that 

requires no match for projects serving Alaska Native Corporations, Tribal Governments, Colonias, 

Persistent Poverty Areas and Socially Vulnerable Communities.  

For example, if your proposed project has one PFSA, then that PFSA would need to cover at least one 

eligible Colonia. If the proposed project has five PFSAs, then at least four of the five PFSAs would each 

need to cover at least one eligible Colonia.  

Question: I am applying for the 100 Percent Grant for Alaska Native Corporations, Tribal 

Governments, Colonias, Persistent Poverty Areas and Socially Vulnerable Communities. Can we 

have our PFSAs be a mix of Colonias, Persistent Poverty Areas and Socially Vulnerable  

Communities with the combined total of the three being at least 75% of all PFSAs combined?  

Answer: No. An applicant’s PFSAs cannot contain a combination of Colonias, Persistent Poverty Areas, 

and Socially Vulnerable Communities to meet the 75 percent eligibility threshold. Applicants must meet 

the 75 percent threshold by serving Colonias, Persistent Poverty Areas, or Socially Vulnerable 

Communities.  

Question: I am a Tribal applicant. Can I self-certify whether broadband service exists on land 

owned by the Tribe?  

https://www.usda.gov/reconnect
https://www.usda.gov/reconnect


 

8  

  

Answer: Yes,  Tribal entities proposing broadband service on Tribal Lands may self-certify that sufficient 

access to broadband does not exist on the Tribal Lands covered under the PFSA; however, the RUS will 

still perform a service area validation to determine whether sufficient access to broadband exists, as 

required by the ReConnect authorizing statute.  

Question: If a Tribe has funding pending from another agency’s program can the Tribe still self-

certify that they are unserved?  

Answer: Yes, a tribe can still self-certify to the existence of broadband service but will have to justify why 

ReConnect funds would not duplicate the purposes of the other federal award.  

Question: Does another agency’s funding approval on tribal lands to an entity other than the tribe 

constitute final approval on Tribal lands for federal awards or is another funding agency’s 

approval contingent on the Tribe’s approval/concurrence/consent?  

Answer: USDA empowers Tribes to self-certify if they are served by broadband providers or not. If an 

entity other than the tribe received a federal award to provide broadband service on tribal lands the Tribe 

can still certify that broadband does not exist on the tribal land.    

Question: Do I need to comply with the Davis-Bacon Act?  

Answer: Applicants are not required to comply with the Davis-Bacon Act in order to be eligible to apply. 

However, applicants may receive 20 points on their application for demonstrating strong labor standards, 

compliance with and plans for future compliance with labor and employment laws, and a plan to support 

an appropriately skilled, trained, and credentialed workforce. Applicants may demonstrate strong labor 

standards by providing documentation that workers will be paid at or above the prevailing rate in 

accordance with the Davis-Bacon Act.  


